VIZITKA

Evangeličanska cerkvena
občina Bodonci
Bodonci 6
9265 Bodonci
Slovenija
Tel.: 00 386 2 549 10 06
Fax: 00 386 2 549 12 95
E-mail:eco.bodonci@siol.net

MINI ANKETA

Bodonsko cerkveno občino tvorijo verniki iz

» Glasujem    » Rezultati ankete
E-NOVICE

Novice in obvestila o spremembah na portalu lahko prejemate na svoj elektronski naslov ...

» naročilo na novice

NOVICE

"S pouti na Goričko" po stopinjah Nikolaja Beera (Samanta Gomboc)

3. 07. 2012


Včeraj zvečer je v gradu Grad akademski slikar Nikolaj Beer odprl razstavo svojih umetnin, ki jih je navdihnilo Goričko.

Včeraj zvečer so v gradu Grad odprli razstavo slik akademskega slikarja rojenega v Križevcih na Goričkem Nikolaja Beera z naslovom »S pouti na Goričko«. Ta se v svojih umetninah spogleduje s slikovitostjo krajine Goričkega in jo slika v Kükečih, ki ga tudi pogosto navede kot naslov krajinskih motivov. Razstavo je odprl umetnostni zgodovinar in dolgoletni prijatelj umetnika Franc Obal, ki je dejal, da Beer nadaljuje tam, kjer je končal Rihard Jakopič.

Beer izhaja iz risbe, ki je temelj vseh njegovih del. Njegova motivika je univerzalna, saj se lahko loti vsakega motiva, kar so po besedah Obala značilnosti velikih slikarjev. A je umetnik kljub temu najmočnejši v pokrajini, in sicer Panonski, ki mu je navdih že od 80. let. Njegove umetnine zaznamuje silovitost, borba med življenjem in smrtjo. Njegov optimizem je viden v tem, da svetloba vedno premaga ta boj.

Nikolaj Beer se je rodil leta 1945 v Križevcih v Prekmurju. Odločil se je za študij na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1973 diplomiral iz slikarstva pri profesorju Gabrijelu Stupici. Za svoja dela, ki jih zaznamujejo veliki umetniki kot so Rembrandt, Goya in Van Gogh,  je prejel že številne nagrade. Danes kot svobodni umetnik živi in ustvarja v Izlakah. Njegova razstava bo na ogled še do konca oktobra.

Copyright © ECO Bodonci | production: Creativ, Novi mediji d.o.o. |