VIZITKA

Evangeličanska cerkvena
občina Bodonci
Bodonci 6
9265 Bodonci
Slovenija
Tel.: 00 386 2 549 10 06
Fax: 00 386 2 549 12 95
E-mail:eco.bodonci@siol.net

MINI ANKETA

Bodonsko cerkveno občino tvorijo verniki iz

» Glasujem    » Rezultati ankete
E-NOVICE

Novice in obvestila o spremembah na portalu lahko prejemate na svoj elektronski naslov ...

» naročilo na novice

NOVICE

Tina Merklin: Nezvestoba

8. 02. 2012

Večina ljudi, ki vstopi v razmerje, verjame, da ne bodo nikoli imeli afere. Glede na dosedanje raziskave so po podatkih terapevtov zunajzakonska razmerja eden od najbolj uničujočih dejavnikov za obstoječo zvezo. Močnejši naj bi bil le fizična zloraba.
Te tri predpostavke so me napeljale do tega, da sem želela pridobiti natančnejši vpogled v ta ogrožujoč dejavnik za pare, ki ga mnogi opredeljujejo celo kot značilnost sodobnih partnerskih odnosov. Ugotovila sem, da je zmotno prepričanje, da so varanju izpostavljene samo partnerske zveze v težavah. Dejstvo je, da nihče ni imun za afere, lahko se zgodi vsakemu paru in vsakomur.
Selesova (2008) pravi, da  nezvestoba pomeni prekinitev zaupanja. Obojestransko pričakovanje zaupanja je temelj partnerske zavezanosti in eden pomembnih elementov tega zaupanja je neizgovorjena prisega, da bosta partnerja drug drugemu ostala spolno zvesta in da bo med njima obstajala določena stopnja čustvene intimnosti, ki naj ne bi bila deljena z drugimi osebami. Nezvestoba se pojavi, ko eden od partnerjev v odnosu verjame, da je obljuba zvestobe še vedno v veljavi, drugi pa jo skrivoma krši. Praviloma se ob nezvestobi vzpostavijo tudi vprašanja nezaupanja, laži in nespoštovanja. To je tudi razlog, da nezvestoba tako močno poseže v razmerje in ga rani. Ne gre le za dejanje na enem nivoju, temveč za vdor na vsa področja razmerja - temeljno, eksistencialno, ljubezensko.
 Ana se je na enem izmed forumov zaupala takole: »Moj mož je bil več kot deset let mož navade. Zaradi tega sva se celo prepirala, saj sem si želela, da bi bil bolj spontan. Njegov dan je bil prihod iz službe, večerja in dremanje pred televizijo. Nekega dne se ni počutil dobro in prepričala sem ga, da je odšel na zdravniški pregled. Zdravnik mu je svetoval hujšanje in rekreacijo, zato sem mu podarila letno karto za fitnes klub. Tja se je odpravil največ enkrat na teden, vendar sem ga prepričala, da ga je začel obiskovati dvakrat na teden. Čez dva meseca je postal drug človek. Začel se je zdravo prehranjevati in tudi njegov zunanji videz se je zelo izboljšal in v telovadnico je hodil skoraj vsak dan. Po pravici povedano sem začela pogrešati podobo spečega moža pred televizijo. Sčasoma je začel prihajati domov nenavadno pozno. Nič nisem rekla, mislila sem, da ga bo to navdušenje minilo. Nato sem nekega dne v žepu njegovih hlač našla kondom. Bila sem šokirana, saj nisem pomislila, da bi me bil sposoben prevarati. Tega nisem nikomur povedala, prav tako ne vem, kaj naj naredim. Prepričana sem, da me vara, najverjetneje s kom iz fitnes kluba. Nič mu nisem povedala, saj si življenja brez njega preprosto ne morem predstavljati.«
Anin primer je eden izmed mnogih, ki jih lahko najdemo na raznih forumih, kamor se prevarane osebe pod psevdonimi zatekajo po nasvete in tolažbo. Ana ni mogla verjeti, da je njen partner sposoben nezvestobe, zato tega ni povedala nikomur. Zatekla se je po nasvet na najbolj neprimeren kraj, tj. forum, kjer ji različni ljudje, različne osebnosti, z različnimi izkušnjami želijo dati najbolj pameten nasvet, ki pa je lahko usoden za njeno partnersko zvezo. Ana ni ravnala prav. Partnerja bi morala soočiti s svojo sumničavostjo in se zavedati, da bodo čustva obeh povsem nenadzorovana. Afera se ji zdi povsem nemogoča, vendar je zelo resnična in pomembno je, da njeno soočenje ni enako napadanju partnerja. Ob soočenju se pojavijo tipične reakcije, kot so zanikanje, priznanje ali laganje. Večina nezvestih partnerjev najprej vse zanika, saj želijo izvedeti, kaj njihov partner o tem že ve. Če je partner odkrit in svoja dejanja prizna, ga je potrebno pohvaliti za njegovo odkritost in mu povedati, da raje vemo resnico, pa čeprav je ta še tako boleča. V primeru, da partner ni vpleten v afero in so sumničenja neutemeljena, bo njegova reakcija enostavna, podana brez ovinkarjenja. Nekateri ljudje so po odkritju partnerjeve nezvestobe sposobni hitrega okrevanja, drugi pa se počutijo, kot da bi jih zadel potres. Mnogi niso pripravljeni na dramo, ki uniči dom. V tednih, ki sledijo, so prevarani, nezvesti in zunajzakonski partnerji nesrečni.
Danes se srečujemo s povsem novo vrsto nezvestobe, ki je bila najverjetneje  prisotna v Aninem primeru. Ta se dogaja med ljudmi, ki nezavedno spletejo globoko in strastno povezanost, preden se sploh zavejo, da so že prestopili mejo iz platonskega prijateljstva v romantično zaljubljenost. Raziskave kažejo, da ima veliko ljudi afero z nekom, ki je bil na začetku zgolj prijatelj in s tem ne izdajo le svojih partnerjev, ampak tudi svoja osebna prepričanja in moralne vrednote. Povzročijo tako osebne krize, kot tudi krize v zakonu. Te novonastale krize nezvestobe, ki predstavljajo grožnjo zakonom, so: osebna prijateljstva, prijateljstva na delovnih mestih in spletna ljubezenska razmerja. Delovna mesta so postala najnovejše grozečo področje za romantične priložnosti. Na delovnih mestih prebijemo večino svojega časa in se tam srečujemo z ljudmi podobnih interesov in starosti.
Zaskrbljujoči so podatki, ki jih je Selesova (2008) v okviru magistrske disertacije dobila v Sloveniji z raziskavo medpartnerske nezvestobe. V raziskavi je sodelovalo 132 anketirancev, od tega pa je bilo skupno število nezvestih oseb 103 oziroma 78 odstotkov anketirancev. Pri moških je bilo nezvestih 77 odstotkov anketiranih, med ženskami pa 54 odstotkov. Pokazalo se je, da prevladujejo priložnostna razmerja, pri katerih niso prisotna čustva, sledijo jim ljubezenska razmerja z močno čustveno povezanostjo in nato afere, ki trajajo tudi skozi celotno obdobje že obstoječe zveze in so zelo čustveno nabite. Pri moških se je pokazalo, da jim predstavlja najpogostejši vzrok za afero doživeti nekaj novega in razburljivega, ženskam pa izguba strasti in poželenja.
Par, ki si želi ohraniti zakon, mora zaradi začetnega šoka in emocionalnih reakcij odložiti odločitve o končanju zveze za prve tri mesece, saj je najprej potrebnih nekaj mesecev, da prevarani partner prebrodi prvi šok. Pari, ki ob razkritju nezvestobe želijo nadaljevati s partnerskim odnosom, se najpogosteje odločijo za terapevtsko obravnavo. Tukaj je pomembna vloga terapevta, ki mora paru pojasniti, da se bodo občutki šoka, jeze in žalosti čez čas zmanjšali in šele takrat je čas, da se skupno odločijo o prihodnosti svojega odnosa.
Nezvestoba v družini je praviloma povezana z laganjem in skrivnostmi, kar lahko nosi katastrofalne posledice za otroka. Ti zaradi laganja postanejo dezorientirani v družini, skrivnosti pa lahko povzročijo oddaljitev od ostalih članov družine. Otroci postanejo negotovi in odvisni, počutijo se zmedeno in zaskrbljeno, poleg tega pa si teh sprememb ne znajo razlagati. Posledično kasneje niso sposobni zaupati niti bližnjim. Ni pa nujno, da nezvestoba v družini otroku prinaša negativne posledice. Kadar je nezvestoba v družini priznana in kadar partnerja delata v smeri rešitve nastale situacije in okrepitve njunega odnosa, takrat je pravzaprav primerno, če je otrok priča reševanju in soočanju s težavami. Sam proces reševanja težav z nezvestobo otroku posreduje občutek varnosti in zaupanja v svojo družino. Menim, da je partnersko zvezo ob odkritju nezvestobe možno rešiti, vendar pa se verjetno vsi zavedamo, da pri tem ne gre za lahko nalogo. Odnos je vredno popraviti in ga ohraniti, če nezvesti partner pokaže empatičen odnos do bolečine, ki jo je povzročil in če prevzame odgovornost za svoje izbire, ne glede na vse druge težave v zakonu. Oba partnerja morata vnovič skupno začrtati odnos - tak, ki si ga želita oba, odnos, ki temeljil na bližini, pogovoru in zaupanju.

Tina Merklin, študentka psihologije

 

Copyright © ECO Bodonci | production: Creativ, Novi mediji d.o.o. |