VIZITKA

Evangeličanska cerkvena
občina Bodonci
Bodonci 6
9265 Bodonci
Slovenija
Tel.: 00 386 2 549 10 06
Fax: 00 386 2 549 12 95
E-mail:eco.bodonci@siol.net

MINI ANKETA

Bodonsko cerkveno občino tvorijo verniki iz

» Glasujem    » Rezultati ankete
E-NOVICE

Novice in obvestila o spremembah na portalu lahko prejemate na svoj elektronski naslov ...

» naročilo na novice

NOVICE

Zdenka Jelenovec, prof: Mladi v sodobni družbi

Del konfirmacijske skupine 2011 v Galeriji Murska Sobota.

8. 03. 2011

Življenje ljudi, predvsem mladih,  je kot nemirno morje. Nemirno morje, ki premetava barke sem ter tja. 
Prav v srednješolskem življenju je veliko dogodkov, ki  na različne načine zaznamujejo   življenje mladih. Vemo, da je  včasih naporno. Toda – spomini na šolske dni, sproščeni pogovori, druženje z vrstniki, včasih tudi opozorila in dobronamerni nasveti učiteljev, profesorjev, vzgojiteljev in ostalih delavcev šole – vse to so utrinki, ki ostanejo  v  spominu, ki se jih mladi morda  kdaj pa kdaj v življenju tudi spomnijo in jim   morda tudi koristijo pri njihovem ravnanju in odločitvah.
Res je dandanes na poti mladih veliko ovir, ki jih lahko premagajo le s pomočjo svojih najbližjih. Na prvem mestu je še vedno družina, pa čeprav  so slovensko družbo in s tem tudi družino  v zadnjih desetih letih doletele velike spremembe.  Na prvem mestu je prav gotovo problem vrednot, kajti    tradicionalne vrednote so se močno spremenile.
Izgubile so se vrednote, ki so bile nekoč značilne za družino. Včasih je bila družina razširjena, velikega pomena zanjo so bile tudi sorodstvene vezi. Na otroke so pazile stare mame, tete, sestrične, danes pa več ni tako. Mlade družine se pogosto selijo ali pa nimajo varne materialne podlage. Stiki s sorodniki se izgubljajo, na otroke pazijo varuške ali pa so v vrtcih.
V svetu, ko na otroka in mladostnika pretijo številne nevarnosti,  je pri vzgoji težko izbrati pravi način. Velikokrat se zgodi, da zaradi pomanjkanja časa in preutrujenosti starši nismo dosledni in popuščamo otrokom. Najbolj težavno je prav gotovo obdobje odraščanja, kajti potrebe otrok se v tem času spreminjajo. Otroci odraščajo in se učijo tako, da preskušajo svoje meje. Ravno postavljanje meja je eden najpomembnejših dejavnikov v odnosu med starši in otroki, še zlasti v njihovem najstniškem obdobju.
Ravno to pa je velikokrat  najtežje, kajti zmanjka nam potrpežljivost, vztrajnost in doslednost.
Meje so pravzaprav tisto, kar uporabljamo, da v odnosih z drugimi poskrbimo zase in skušamo v življenju ohraniti nekaj reda.
Strokovnjaki poudarjajo, kako  pomembno  je, da tudi otroci prevzamejo svoj del odgovornosti. Tudi otroci morajo vedeti, kaj je njihova naloga in njihova vloga. Starši ne moremo biti odgovorni za prav vsa otrokova dejanja.
Bluesteinova je tako ob neki priložnosti zapisala: »Starši otroke lahko  naučijo razlikovati med dobrim in slabim, ne morejo pa se odločati namesto njih. Lahko jim dajo smernice za življenje,  ne morejo pa jih voditi po vseh poteh. Lahko jim povedo o nevarnostih alkohola in drog, ne morejo pa jim namesto njih reči ne.«
Toda kljub vsemu temu vemo, da smo starši svojega otroka do konca življenja, pa naj se  zgodi karkoli.   Vsi starši se trudimo po svojih najboljših močeh, da otroku stojimo ob strani in ga poskušamo usmerjati na pot, ki ga bo pripeljala v varen pristan.

Zdenka Jelenovec, prof.

 

Copyright © ECO Bodonci | production: Creativ, Novi mediji d.o.o. |