VIZITKA

Evangeličanska cerkvena
občina Bodonci
Bodonci 6
9265 Bodonci
Slovenija
Tel.: 00 386 2 549 10 06
Fax: 00 386 2 549 12 95
E-mail:eco.bodonci@siol.net

MINI ANKETA

Bodonsko cerkveno občino tvorijo verniki iz

» Glasujem    » Rezultati ankete
E-NOVICE

Novice in obvestila o spremembah na portalu lahko prejemate na svoj elektronski naslov ...

» naročilo na novice

NOVICE

Stanka Dešnik: "Noč na bodonskem bregu"

Foto: Kristjan Malačič

23. 04. 2009

Evangeličanska cerkvena občina Bodonci in Javni zavod Krajinski park Goričko sta ob svetovnem dnevu Zemlje, 22. aprilu, povabila na bodonski breg na večerni dogodek ob 21.00 uri.

Prisotni so lahko najprej prisluhnili gospodu duhovniku Simonu Severu, ki je zbrane nagovoril o vplivih svetlobnega onesnaževanja in prisotne pozval k zmanjševanju vplivov onesnaževanja v lastnih gospodinjstvih. Zaključil je z besedami iz Svetega pisma in potrkal na našo vest, da živimo na Zemlji, ki je naš raj in smo ga dolžni varovati.
Gospa dr. Branka Belovič iz Zavoda za zdravstveno varstvo, M. Sobota je v svojem predavanju nadaljevala z svetopisemskim izročilom in nam na podlagi številnih raziskav predočila dejstva o tem zakaj svetle noči motijo človeka in vplivajo na njegovo slabo počutje ter ogrožajo zdravje.
O tem kako prekomerna osvetlitev v okolju slabo vpliva na življenjski ciklus razmnoževanja, prehranjevanja in selitvene poti raznolikih živalskih vrst, nam je povedal Gregor Domanjko, prostovoljni naravovarstveni nadzornik v JZ KP Goričko. V svojem zaključku je tudi predstavil načine, kako se da zmanjšati svetlobno onesnaženje.
Ob koncu nam je o vplivih prekomerne osvetlitve na opazovanje vesolja povedal še mladi astronom, Andrej Hanžekovič, doma iz Bodonec in sicer učenec 9. razreda OŠ Puconci in član društva Kmica.
Po predstavitvah je sledila krajša razprava, v kateri so razpravljavci, Boris Cipot, Kristjan Malačič in Tanja Buzeti ter drugi podkrepili prizadevanja za zmanjševanje svetlobnega onesnaževanja, ga. Dešnik pa je zaključila z razmišljanjem o tem, zakaj ne bi Krajinski park Goričko bil prva večja temna lisa na zemljevidu Slovenije, ki je po razpravi g. Cipota druga najbolj svetlobno onesnažena država v Evropski uniji, takoj za Belgijo. 
Sledil je napovedan večerni sprehod na Bodonski breg. Blizu 80 udeležencev se je odpravilo na Bodonski breg nad mursko ravnico. Fotografi so razpostavili stative in z digitalnimi fotoaparati dokumentirali svetilke v ravnici. Med udeleženci so se razvnele razprave in ugibanje, katere vasi in objekte videti v daljavi. Ugotovili smo, da mesto M. Sobota niti preveč ne izstopa z javno razsvetljavo, temveč se jim pridružujejo številne vasi, ki imajo osvetljene ceste. Prepoznali smo tudi osvetljene cerkve in kraje v sosednji Avstriji ter ugotovili, da je smučarska sezona končana, saj je bilo Pohorje v temi.
Obogateni z izkušnjo prepoznavanja nočne krajine, smo se vrnili k Bodonski cerkvi, kjer so ob 9. udarcu 23.-te ure na cerkveni zvon evangeličanske cerkve, ugasnile luči usmerjene na cerkev in ugasnila je tudi javna razsvetljava. Zajela nas je prijetna tema in nad nami je zasijalo jasno zvezdno nebo. Zaploskali smo in zazrti v nebo videli čedalje več zvezd. 
Andrej Hanžekovič nam je na nebu s teleskopom poiskal Saturn, galaksije, razsute kopice, dvojno zvezdo in občudovali smo nebo nad Goričkim. Obšlo nas je prijetno razpoloženje in modrovali smo o tem katera ozvezdja poznamo. Vesolje nas je nagradilo in tistim, ki smo ostali najdlje, poslalo kar nekaj zvezdnih utrinkov.
Tako smo Dan Zemlje zaključili z Nočjo na Bodonskem bregu, v upanju, da bo nad Goričkim čedalje več teme, kjer se bomo lahko spočili ter nabrali novih življenjskih moči povezani z vesoljem. Morda bodo akciji duhovnika v Bodoncih, ki bo poslej vsako noč ugasnil luči ob 23.00, sledili tudi drugi duhovniki in župniki, župani in krajani in pri tem ugotovili vse to, za kar so doslej bili prikrajšani. 
Besedilo: Stanka Dešnik


Pripis: ob polnoči sem se vrnila domov v Soboto. Pogledala sem v soboško nebo in videla samo najsvetlejše zvezde Velikega voza. Šele takrat sem dojela resničnost svetlobnega onesnaženja v mestu, ki ga prekriva svetlobna kupola in od koder veliko tega, kar sem videla v Bodoncih ni možno opazovati. Zadovoljna z akcijo in srečna ob misli, da je nad Goričkim več zvezd, sem zaspala in sanjala o vesolju.

 

Copyright © ECO Bodonci | production: Creativ, Novi mediji d.o.o. |